Ingatlanpiac alakulása, miért ilyen drága egy lakhely?

Pénzügyek Érthetően

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Kérjen ingyenes tanácsadást!

Ingatlanpiac alakulása

Ingatlanpiac alakulása - A kiváltó okok

Biztosan mindenki tisztában van azzal, hogy jelenleg Magyarországon az ingatlanpiac tetőzik, óriási értéknövekedést produkált az elmúlt időszakban az ingatlanok értéke. Ez számos okra vezethető vissza, például biztosan hallottál már a CSOK-ról (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). A lakások drágulása elsősorban emiatt az állami támogatás miatt következett be, hiszen a fizetőképesség megnövekedett, így ezzel párhuzamban az olcsó lakások eltűntek, az ingatlanok ára az egekbe ugrott. Másik indokként megemlíthető, hogy óriási munkaerőhiány van az építőipar területén, egyszerűen képtelenek kielégíteni a növekvő igényt a lakásvásárlásra, így az ingatlanok értéke további növekedésnek indult. A harmadik oka a keresletnövekedésnek az olcsó hitelkörnyezet, manapság körülbelül 3-5%os jelzáloghitel könnyedén felvehető ingatlanra, természetesen ettől függetlenül az önrészt ugyanúgy meg kell teremteni a hitelhez. 

Ingatlanpiac alakulása - Albérletek

A magyar emberek körében mindig is jellemző és kívánatos dolog volt a lakásvásárlás, a nyugati országokkal és Amerikával ellentétben, ahol legtöbbször bérlik az ingatlanokat. Természetesen az albérletek díjai is óriási emelkedésnek indultak, így a lakásvásárlás iránti igény tovább nőtt, ezáltal a lakások drágulása tovább folytatódott és az ingatlanpiac alakulása további emelkedő tendenciát mutatott. Mivel mindenkinek kell lakni valahol, aki nem tudja megengedni magának, hogy saját ingatlant vegyen, az kénytelen kifizetni az óriási albérleti költségeket. Természetesen ez az életkezdő fiatalokat kimondottan rosszul érinti, még jobban kitolódhat az önállósodás ideje, illetve mindennapos trenddé vált, hogy több fiatal összeköltözik, mert másképp képtelenek kifizetni az albérletet, bár ez régebben is jellemző volt, de manapság különös szerepet kapott. Nyilvánvalóan a szülői támogatásra méginkább rászorulnak a fiatalok és egyetemisták, ezáltal még nehezebbé vált számukra a saját lábra állás.

Ingatlanpiac alakulása - Megéri ingatlant venni?

Ma mindenkit az izgat, hogy vajon megtérül-e, ha ingatlant vásárolnak, feljebb megy-e mégjobban az ingatlanok ára? A válasz erre nagyon egyszerű, lehetséges, hogy igen! Mielőtt meggondolatlanul belevágnánk ennek hallatára az ingatlanvásárlás mámorító tevékenységébe és felvásárolnánk fél Budapestet, próbáljuk meg racionálisan megvizsgálni a lehetőségeinket és mérlegelni, hogy valóban ilyen kedvező az ingatlanpiac alakulása és valóban ettől leszünk milliomosok? Jelenleg a rettentő magas ingatlanárak mellett, saját véleményem szerint igencsak nagy badarság lenne a lakásvásárlás. Hangsúlyozom, ez a saját véleményem, természetesen nem biztos, hogy igazam van. 

 

Nézzük az érveimet:

 

1. Jelenleg nagyon magasak az ingatlanárak

Nézelődtem az ingatlanok óriási piacán és azzal kellett szembesülnöm, hogy már nem csak Budapesten, hanem a többi nagyvárosban, például Sopronban, Győrben, vagy Nyíregyházán is óriási összegeket kérnek az ingatlanokért. Úgy vélem, vannak sokkal olcsóbb, kevesebb tőkéből megvalósítható befektetések is, az ingatlanvásárlásnál. Természetesen nagyon csábító, hogy havi szinten akkora összegek folyhatnak be az ingatlankiadásból mint egy alacsonyabb fizetés, ugyanakkor valóban megéri ekkora tőkét rászánni, egy lakhelyre? Ezt mindenkinek saját belátása szerint kell megítélni, de nézzük a többi érvemet!

 

2. Kiszámíthatatlan az ingatlanpiac alakulása

Ha végül úgy döntünk, hogy rászánjuk a tőkénket erre a befektetésre, akkor is ott van problémaként, hogy csak találgatások vannak arra, hogy az ingatlanpiac alakulása milyen irányt fog venni a jövőben, szóval egy óriási kockázattal bíró befektetés jelenleg a lakásvásárlás, hiszen erősen ott lebeg a lehetősége annak, hogy a piac bezuhan és az ingatlanunk értéke lecsökken töredékére, így óriási tőkét bukhatunk el ezzel a döntéssel. Az ingatlanpiac egyébként jelenleg is inkább stagnálni kezd, mint tovább növekedni.

 

3. Elfogynak az olcsó lakások, amelyek felújításra várnak

Az egyik nap, pont hallgattam a rádiót, ahol azon értekeztek az ingatlanbefektetők, hogy vajon megéri-e még mindig lepukkant, “olcsó lakások” megvásárlása és felújítása, tovább tudják-e adni magasabb áron úgy, hogy megérje a befektetés? Sajnos nemleges kimenetelű volt az értekezés, egyre inkább kimerül az olcsó lakások választéka, már a rossz állapotban lévő ingatlanok is magas árszínvonalat képviselnek.

 

Összességében úgy gondolom, hogy az ingatlanpiac alakulása abszolút kiszámíthatatlan, rizikós ilyen jellegű befektetésekbe vágni jelenleg. Ha mégis úgy döntesz, hogy ebbe az irányba szeretnél mozogni, kérd ingyenes segítségünket a megvalósításhoz, viszont ha inkább más típusú befektetés érdekel, akkor is rendelkezésedre állunk! Kérd ingyenes pénzügyi tanácsadásunkat!


címkék: Ingatlanok értéke, Ingatlanpiac alakulása, Ingatlanvásárlás, Lakások drágulása, Lakásvásárlás, Magas ingatlanárak, Olcsó lakások

Kommentek


Pénzdoki Küldetése

Pénzdoki Küldetése

Célunk: mindenki számára megfelelő mennyiségű és minőségű informácót nyújtani a pénzügyről, érthető, áttekinthető módon.

 

A mai világban az információ kincs, mi pedig nagy erőkkel azon vagyunk, hogy ezt a kincset elérhetővé tegyük számodra, neked adjuk.

 

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Cikkek

Cikkek

Az oldal folyamatosan bővül mindenki számára releváns cikkekkel pénzügyi és gazdasági témában. Kövesd te is az aktális cikkeket és csatlakozz azok táborához, akik tudatosan intézik pénzügyeiket és sikereket halmoznak az életben!

 

Olvass, Tájékozódj, Kérj Segítséget!

 

 

 

Kérjen tanácsot ingyen!

Kérjen tanácsot ingyen!

Vegye igénybe a mindenki számára elérhető, ingyenes szolgáltatásunkat, melynek keretein belül az Ön számára releváns információkat kaphat és a pénzügyi piac legsikeresebb termékeibe nyerhet betekintést!


Tarts Velünk és a Pénzügy Gyerekjáték!