OBA védelem - téged is ez véd

Pénzügyek Érthetően

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Kérjen ingyenes tanácsadást!

OBA Védelem

Mi is ez pontosan? - OBA Védelem

Az OBA, teljes nevén Országos Betétbiztosítási Alap feladata a betétek védelme. Természetesen az OBA csak a hazai betéteketre terjed ki. A 2003 után kibocsátott banki kötvények és letéti jegyek is OBA védelem alatt állnak. Ennek a védelemnek van egy felső határa, ami 100 000 €, viszont ezt az összeget forintban kerül kifizetésre. Speciális esetekben ez kibővíthető további 50 000 € összeggel, erről bővebb információt nyújt az OBA oldala. (www.oba.hu) Az említett összeget mindig a kártalanítást megelőző napon számítják át forintba az MNB devizaárfolya alapján. Ha egy hitelintézet fizetésképtelen lesz, akkor az OBA a pénzintézetek védelme céljából, kifizeti a betéteseinek az említett összegig bankbetétük értékét. A kártalanítást az OBA a betétek befagyása, bank tevékenységi engedélyének visszavonása, vagy a felszámolás közzétételét követő 20 munkanapon belül teljesíti a károsultak részére.

Miért jó tudni az OBA védelem részleteiről?

Aki olvassa és nyomon követi ezt az oldalt, illetve tudatos pénzügyi szempontból, biztosan nem fogja egy bankban tartani a vagyonát (már ha bankban szeretné tartani), ha meghaladja az értéke a 30 millió forintot, hiszen az OBA eddig térít. Mindenkinek javaslom, hogy ilyen esetben tartsa a pénzét több hitelintézetnél, mert ebben az esetben az OBA védelem az összes különböző társaságnál tartott betétre kiterjed és ha ezek közül akár az összes hitelintézet fizetésképtelen lesz, akkor a teljes vagyonunk téríti az OBA. Úgy gondolom mindenki számára fontos a pénz védelme és ha már ez “jár” nekünk, akkor használjuk ki okosan és gazdaságosan az OBA védelem lehetőségeit. Fontos tudni, hogy az OBA követelések attól függően, hogy milyen jellegű a szerződés, illetve miben tartjuk a pénzünket különböző elévülési idővel rendelkeznek, illetve van ami nem is évül el soha, ezekről is érdemes tájékozódni az OBA oldalán.

Néhány tipp, nem csak az OBA védelem van!

Mielőtt bármilyen szerződést is írunk alá, mindenképp kérdezzük meg, hogy milyen védelem alatt áll, hiszen mint már mondtam mindenkinek fontos a pénz védelme, senki sem szeretné elveszíteni egyik pillanatról a másikra a vagyonát. Lényeges információ, hogy az OBA védelem mellett számtalan másik védelem létezik, illetve a banki termékek közül sem fed le mindent az OBA védelem, megint csak ismételni tudom önmagam, kérdezzünk rá a védelem típusára! Az Országos Betétbiztosítási Alap tagintézményeinek listáját mindenki megtalálhatja az OBA hivatalos oldalán, ezt érdemes megnézni, mert sajnos nem mindig megbízható információkat kapunk, nem mindig vannak tisztában az ügyfélkapcsolattartók a védelemmel kapcsolatosan. A lakcímünkön történő változást mindig jelentsük be a pénzintézeteknek, illetve személyi igazolvány számát, anyja nevét és születési idejét mindenképp adja meg, mert a betétbiztosítás ezt szükségessé teszi, ezek alapján ellenőrzi kártalanításnál a betétünket, ezek alapján azonosítja be az OBA. 

 


címkék: Bank fizetésképtelen, Betétek védelme, hitelintézet fizetésképtelen, OBA, OBA védelem, Országos Betétbiztosítási Alap, Pénz védelme, Pénzintézetek védelme

Kommentek


Pénzdoki Küldetése

Pénzdoki Küldetése

Célunk: mindenki számára megfelelő mennyiségű és minőségű informácót nyújtani a pénzügyről, érthető, áttekinthető módon.

 

A mai világban az információ kincs, mi pedig nagy erőkkel azon vagyunk, hogy ezt a kincset elérhetővé tegyük számodra, neked adjuk.

 

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Cikkek

Cikkek

Az oldal folyamatosan bővül mindenki számára releváns cikkekkel pénzügyi és gazdasági témában. Kövesd te is az aktális cikkeket és csatlakozz azok táborához, akik tudatosan intézik pénzügyeiket és sikereket halmoznak az életben!

 

Olvass, Tájékozódj, Kérj Segítséget!

 

 

 

Kérjen tanácsot ingyen!

Kérjen tanácsot ingyen!

Vegye igénybe a mindenki számára elérhető, ingyenes szolgáltatásunkat, melynek keretein belül az Ön számára releváns információkat kaphat és a pénzügyi piac legsikeresebb termékeibe nyerhet betekintést!


Tarts Velünk és a Pénzügy Gyerekjáték!