Pénz kamatoztatása, kezdd el te is!

Pénzügyek Érthetően

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Kérjen ingyenes tanácsadást!

Pénz kamatoztatása

Miért fontos a pénz kamatoztatása?

Minden ember számára lényeges a pénz felhalmozása, hogy minél több és minőségibb termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolhasson meg igényei kielégítése céljából. A fizetőeszközök már egészen az ókortól jelen vannak az emberiség történetében és számos formában megjelentek már. 

 

A megfontolt emberek félreteszik, kamatoztatják tőkéjüket, igyekeznek minél többet felhalmozni belőle az élet adta különböző helyzetekre való felkészülés érdekében, de miért is igazán fontos a tudatos pénzkezelés, pénz gyarapítás? 

 

Mint minden országban, Magyarországon is létező tényező az infláció, amivel mindenképp számolnunk kell! Az elmúlt 20 évben átlagosan körülbelül 5%os infláció volt jelen, ami azt jelenti, hogy a legfontosabb cél az kell hogy legyen, hogy találjunk egy olyan módszert, amellyel legalább 5%os nyereséget érhetünk el, így a pénzünk nem értéktelenedik, a jelenlegi értékén tudjuk tartani. Jelenleg Magyarországon jóval alacsonyabb az infláció, 2-3% között mozog, tehát elég egy olyan befektetés, ami ennyit kitermel. Feltételezem, hogy senki nem sértődik meg, ha ennél nagyobb hozamot ér el a pénz kamatoztatása segítségével, szóval érdemes a legjobb pénzügyi lehetőségek között kutakodni.

Milyen szempontok vannak, ha a pénz kamatoztatása a cél?

A pénzügyi lehetőségek, illetve befektetések tárháza szinte végtelen, viszont három legfontosabb szempotot figyelembe kell vennünk:

 

1. Befektetés kockázata

2. Hozzáférhetőség

3. Hozam mértéke, befektetés megtérülése

 

Ezt a három tényezőt erősen ajánlott együtt kezelni, hiszen nagyon összefüggenek, befolyásolják egymást.

 

A befektetés kockázata egy igen fontos szempont, nyilvánvalóan nem szívesen veszítené el senki a befektetett pénzét, ugyanakkor egy kockázatosabb lehetőség a pénz gyarapítása céljából vélhetően nagyobb profittal rendelkezhet, viszont így nyílvánvalóan a veszteség is nagyobb lehet, gondoljunk csak a tőzsdére.

 

A hozzáférhetőség igen fontos tud lenni, hiszen ha hirtelen kell hozzányúlnunk a pénzünkhöz, elengedhetetlen, hogy erre legyen lehetőségünk nagyobb veszteség nélkül. Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy rengeteg vagyonuk van, viszont ezt nem tudják hamar pénzzé tenni, szóval ha valami probléma történik, vagy kihagyhatatlan lehetőség jön szembe, olyan mintha nem is lenne meg ez a vagyon.

 

Az egyik szintén nagyon fontos szempont, ami legtöbbször az emberek szeme előtt mozog és hajlamosak miatta elfelejteni a pénz gyarapítása során a másik kettő tényezőt, a hozam, vagy a befektetés megtérülésének gyorsasága. Szerintem kiinduló pontként az inflációt kell kiküszöbölnünk, az ezen felüli haszon, úgymond csak ajándék, de fontos lépésről lépésre haladni és nem túl nagyravágyónak lenni, mert akkor abba a hibába eshetünk, hogy kockázatos befektetés csábít el minket és a végén elveszítjük a pénzünket.

 

Az előbb leírtak alapján világosan láthatjuk, hogy a három tényező közül pénz gyarapítás során 2re érdemes fókuszálnunk, a három egyszerre nagy valószínűséggel nem fog eredményesen megvalósulni.

Lehetőségek a pénz kamatoztatása szempontjából

Jelenleg Magyarországon a legtöbben ingatlanba szeretnék fektetni a vagyonukat, ez több dolog miatt kap érvényesülést. Elsőszámú indok a magas szintű családtámogatás, gondoljunk például a CSOK-ra. Második szempont a kedvező hitelkörnyezet, harmadik pedig a magas albérleti díj, viszont ezek nyilván összefüggenek. A CSOK jelentősen megemelte az ingatlanárakat, az ingatlanpiac tetőzik, igencsak kiszámíthatatlan irányt kezdett venni, így nem feltétlen gondolom úgy, hogy a legbiztonságosabb befektetés lenne az ingatlanvásárlás, továbbá a pénzünk leköti, nem lesz hozzáférhető, ha pár év múlva pedig be zuhan a piac, akkor nem fogjuk tudni a pénzünk nyereségesen kivenni az üzletből. Vannak olyan megtakarítások manapság amelyek igen rugalmasak és megfelelő hozamokat is nyújtanak, viszont tudnunk kell, hogyha magas hozamokra vágyunk, akkor a hozzáférhetőségből le kell adnunk és hosszútávú megtakarítási formát érdemes választani a pénz gyarapítása érdekében. Indíthatunk vállalkozást is, viszont ha nem rendelkezünk nagy tőkével, akkor érdemes inkább online vállalkozásban, vagy valami minimális tőkeigénnyel rendelkező vállalkozás indításában gondolkoznunk, hiszen ennek a kimenetele nehezen kiszámítható, így kockázatos. Fektethetjük aranyba vagy egyéb nyersanyagba, vagy vagyontárgyba is a pénzünk, ezek értékállók, tehát biztonságosak, ugyanakkor nem valószínű, hogy kitermelik a számunkra kívánatos hozamot, illetve fontos hogy olyan lehetőséget válasszunk, ha ilyenben gondolkodunk, ami gyorsan pénzzé tehető, hogy a biztonság és az alacsony hozam mellett legalább likvid, hozzáférhető legyen.

 

Véleményem szerint a tudatos pénzkezelés alapja, ha több formájú befektetés van a kezeink között, tehát több lábon állunk és kihasználunk egy kockázatosabb, nagyobb hozamú, egy biztonságos, alacsony hozamú és egy közepesen magas hozamú, közepesen hozzáférhető, biztonságos formát. Ha nem áll rendelkezésünkre ekkora tőke, akkor azt javaslom, az utóbbit vegyük igénybe, amelyre a leginkább megfelelő lehetőség a hosszútávú megtakarítás. Ezekhez legtöbbször tartozik eseti számla, ahol kisebb hozam érhető el, viszont teljesen likvid, így a hirtelen kiadásokat is tudjuk fedezni. 

 

A pénz kamatoztatása egy bonyolult, összetett folyamat, mindenkinek személyreszabott megoldásokra van szüksége, kérje ebben segítségünket bizalommal, ingyenesen!


címkék: Befektetés, Pénz felhalmozása, Pénz gyarapítás, Pénz kamatoztatása, Pénz védelme, Pénzügyi lehetőségek, Tudatos pénzkezelés

Kommentek


Pénzdoki Küldetése

Pénzdoki Küldetése

Célunk: mindenki számára megfelelő mennyiségű és minőségű informácót nyújtani a pénzügyről, érthető, áttekinthető módon.

 

A mai világban az információ kincs, mi pedig nagy erőkkel azon vagyunk, hogy ezt a kincset elérhetővé tegyük számodra, neked adjuk.

 

Olvass, tájékozódj, kérj segítséget!

Cikkek

Cikkek

Az oldal folyamatosan bővül mindenki számára releváns cikkekkel pénzügyi és gazdasági témában. Kövesd te is az aktális cikkeket és csatlakozz azok táborához, akik tudatosan intézik pénzügyeiket és sikereket halmoznak az életben!

 

Olvass, Tájékozódj, Kérj Segítséget!

 

 

 

Kérjen tanácsot ingyen!

Kérjen tanácsot ingyen!

Vegye igénybe a mindenki számára elérhető, ingyenes szolgáltatásunkat, melynek keretein belül az Ön számára releváns információkat kaphat és a pénzügyi piac legsikeresebb termékeibe nyerhet betekintést!


Tarts Velünk és a Pénzügy Gyerekjáték!